Programma

Programma 6 Apeldoorn activeert

Prestaties

Programma 6 Apeldoorn activeert

1. Inclusieve samenleving: Iedereen doet mee!

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Behalen we onze doelen?

Doel

Prestatie

Inhoud

Financiën

Planning

Risico's

1. Inwoners doen mee. Inwoners zijn aan het werk, volgen scholing of zijn anderszins maatschappelijk actief

1.1.1 We voorkomen instroom in de uitkering

1.1.2 We stellen in 2022 een educatieaanbod beschikbaar voor niet-inburgeringsplichtige volwassenen volgens het ‘Regioplan Laaggeletterdheid 2020 – 2024 Arbeidsmarktregio Stedendriehoek & Noord-Veluwe'

1.1.3 In 2022 geven wij uitvoering aan en sturen we op de prestatieafspraken 2022 met Lucrato waarin o.a. afspraken zijn opgenomen over de financiering van Lucrato, de ontwikkeling van het bijstandsvolume en de externe plaatsing van SW-medewerkers

1.1.4 Wij stimuleren impact ondernemerschap, zodanig dat in 2022 het aantal opdrachten voor impact ondernemers, gecreëerd middels het Social Return beleid van de gemeente Apeldoorn, meer is dan in 2021

1.1.5 In 2022 creëren we ten opzichte van 2021 minimaal 125 extra arbeidsplaatsen via Social Return

1.1.6 Vanaf 1 januari 2022 werken wij volgens het nieuwe inburgeringsstelsel

1.1.7 Van iedereen die in beeld is op 1-1-2022 én ontwikkelbaar is volgens de participatieladder, krijgt minimaal 50% een actueel integraal plan van aanpak gericht op het zetten van stappen op het gebied van re-integratie, participatie of activering.

1.1.8 Eind 2022 hebben we van 90% van de inwoners met een Participatiewet uitkering in beeld wat hun participatiegraad is en verwachte participatiegraad één jaar later is

1.1.9 De activeringscoaches activeren 375 inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

2. Inwoners komen uit met hun inkomen en zijn financieel zelfredzaam

1.2.1 We zijn effectief in onze schuldhulpverlening, minder dan 5% doet binnen vier jaar na een positieve beëindiging van een minnelijke schuldregeling opnieuw een beroep op een schuldregeling

1.2.2 In 2022 sluit tenminste 75% van de inwoners met een minnelijke schuldregeling deze succesvol af

1.2.3 60% van de aanvragers die een beroep doen op de Participatiewet krijgen tijdens het eerste gesprek, dat gaat over het vaststellen van het recht op een uitkering, uitsluitstel over het toekennen van de uitkering

1.2.4 Wij borgen via het Sociaal Vangnet de maatschappelijke deelname van inwoners met een laag inkomen

3. Kansen op de (regionale) arbeidsmarkt nemen toe voor inwoners

1.3.1 Samen met onze partners in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe geven we uitvoering aan de regionale samenwerking, waaronder de activiteiten die door het regionale mobiliteitsteam FactorWerk worden uitgevoerd.

1.3.2 We realiseren met de samenwerkingspartners binnen Factorwerk de indicatieve, regionale taakstelling van 3.299 Banenafspraak.

1.3.3 Wij dragen als werkgever bij aan sociaal werkgeverschap door het realiseren van de 125 plekken voor inwoners die vallen onder de doelgroep van de Banenafspraak.

Toelichting

1.1.1
Toelichting
Onderdeel van onze preventie is de werkwijze met Lucrato aan de Poort waarbij inwoners, waarvan de inschatting is dat zij potentie hebben om naar werk of scholing te gaan, een gesprek hebben met een medewerker van Lucrato (in het Stadhuis) om te kijken of zij naar werk of scholing begeleid kunnen worden. Deze werkwijze bestaat al een paar jaar en om de effecten daarvan zichtbaar te maken, is vanaf 2022 in de prestatieafspraken met Lucrato opgenomen dat in 40% van de gesprekken die door Lucrato aan de Poort worden gevoerd, het niet tot een uitkering leidt vanwege werk, scholing of door het afzien van de uitkeringsaanvraag. Op het moment van schrijven lag het preventiepercentage op 33%.

Bijsturing nodig?
Er is op dit moment geen bijsturing nodig. Dit percentage is vooralsnog door de relatief lage aantallen aan fluctuaties onderhevig. We zullen later in het jaar beter kunnen beoordelen of het percentage van 40% structureel niet wordt gehaald.

1.1.2
Toelichting:
De ontwikkeling van nieuwe trajecten en initiatieven blijft doorlopen om het vergroten van het bereik van laaggeletterde inwoners te verbeteren. Het genoemde educatieaanbod is ingekocht. Het aantal doorverwijzingen via het Taalhuis zal en moet weer nieuwe impulsen krijgen in dit jaar. De huidige ontwikkeling laat zien dat we in het huidige tempo de beschikbare middelen niet volledig gaan inzetten. Het weer op gang komen na de coronaperiode kost tijd, zowel voor inwoners en taalvrijwilligers. Het Ministerie staat toe dat we maximaal 25% van de specifieke uitkering mee mogen nemen naar 2023. In 2020 en 2021 was dit i.v.m. corona nog 50% en als gevolg hiervan zijn er in 2022 relatief veel middelen beschikbaar die nu nog niet maximaal worden ingezet.

Bijsturing nodig?
Om de prestatie te realiseren gaan we in overleg met de gemeenten in de Arbeidsmarktregio om acties uit te zetten om de werving te verbeteren. Binnen de gemeente Apeldoorn gaan we acties uit voeren binnen de gemeente zelf, bij het Loket Sociaal, bij Samen 055, Lucrato en bij de partners in de wijken om meer inwoners te bereiken met een basisvaardighedenvraag.

1.1.3
Toelichting:
Op basis van de Meicirculaire, waarin voor de Wsw bijna €450.000 meer wordt ontvangen dan door Lucrato is begroot, is de verwachting dat het financiële resultaat van Lucrato in 2022 minder negatief zal uitkomen dan begroot. En daarmee wordt, als de realisatie verder volgens de begroting verloopt, een lagere bijdrage in het tekort vanuit de gemeente verwacht.

We liggen we op dit moment op koers om de prestatieafspraak te halen dat het aantal uitkeringen in 2022 met 100 daalt. Het aantal bijstandsuitkeringen is met ongeveer 50 uitkeringen gedaald ten opzichte van de eindstand 2021. Die daling komt echter vooral doordat de BBZ-Light regeling van rijkswege per 1 april is geëindigd. De instroom in de bijstand neemt weliswaar af, maar de reguliere uitstroom ook. Hierdoor bestaat het risico dat we de beoogde daling van het 100 uitkeringen in 2022 niet halen.

Bijsturing nodig?
In onze eigen gemeentelijke bedrijfsvoering en in onze prestatiegesprekken met Lucrato, sturen wij op het behalen van de doelstelling en prestatie.

1.1.8
Toelichting
In het tweede kwartaal hebben we van 69% van de inwoners hun huidige en verwachte participatiegraad in beeld. We zijn nog niet geheel op koers.

Bijsturing nodig?
In de maand juni zetten wij extra in op het in beeld krijgen van onze inwoners door ze op te bellen (de belweek). Daarbij spreken wij de inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Verder gebruiken de trajectregisseurs de zomermaanden om verouderde informatie over de inwoners in hun bestand te actualiseren als dit nodig is.

1.1.9
Toelichting
We zijn in het tweede kwartaal nog niet op koers met het aantal te activeren inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er 110  inwoners geactiveerd.

Bijsturing nodig?
Er is momenteel geen aanleiding om bijsturingsmaatregelen te treffen. De vakgroep activeringscoaches is op sterkte en er zijn weer volop mogelijkheden nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft.

1.2.4
Toelichting:
Naast de regelingen in het sociaal vangnet om de maatschappelijke deelname te borgen, wordt sinds april een extra regeling (de eenmalige energietoeslag) verstrekt aan inwoners met een laag inkomen. We hebben voor deze regeling de inkomensgrens verruimd tot 130% van het sociaal minimum. We leveren daarmee een bijdrage aan het bestrijden van armoede onder Apeldoornse gezinnen. Dit is een belangrijk speerpunt in onze collegeperiode.
Wij ondersteunen inwoners die hun energierekening niet kunnen betalen met maatwerk als zij niet in aanmerking komen voor de toeslag of als de toeslag te laag is. Het risico is dat we niet uitkomen met het rijksbudget.

Bijsturing nodig?
Met het sociaal vangnet en de ondersteuning voor hogere energiekosten voorkomen we dat inwoners in financiële problemen komen. Het sociaal vangnet bestaat uit open-einde regelingen, waardoor technisch gezien geen beperking kan worden opgelegd aan het aantal aanvragen. Overigens wij willen die beperking ook niet opleggen.

Deze pagina is gebouwd op 08/25/2022 14:59:10 met de export van 08/25/2022 14:53:02